menu-80

Tvillinggrindarna

Färdvägens dubbla grindar

vägvisare i Kåraböket

Bilden på vägskälet i Åkerby

Orten Åkerby hette tidigare Grisebo. Men de som bodde där bad att att få ändra namnet till Åkerby. Tämligen förståeligt! Detta blev beviljat av regeringen 1873.

gul hor lin

Där fem vägar sammanstrålar fanns det på den tiden två landsvägsgrindar. Platsen kallades för Tvillinggrindarna. Farbror Nils var förtretad över detta med vägens grindar. Fyra gånger fick han stiga av sin motorcykel bara för att öppna och stänga grindarna. Det var en s.k. lättviktare. Dessa var mycket vanliga på 30- och 40-talet. Det var vid tiden för det andra världskriget och således före den egentliga motoriseringen av landet.

Farbror Nisse var verksam med tapisseriarbete i Tingsryd och ibland tog han ledigt för att hälsa på sig bror Sigge på Kjesmålen där han kunde fiska med sitt kastspö och annat. Sedermera blev det Ekstroems Möbeler av det hela.

Då det var svår ransonering av alla tänkbara livsmedel i landet var det aktuellt att bistå sin broder med fläsk. Min pappa hade gris, även om detta innehav inte var självklart i kristider och allt skulle registreras och mobiliseras. Slakten av grisen var ett kapitel för sig. Det skulle helst ske utan ljud från julgrisen, eftersom grannar kunde missförstå och tro att det var en 'svarta-börsen-gris' eller annat olagligt. Man var faktiskt genuint rädd för den tidens överhet, statspolis och annat farligt främmande kunde dyka upp; det var faktiskt mer skrämmande än de fientliga överflygningarna på låg höjd.

Nu skulle min pappa dela med sig av sin gris. Ena grishalvan skulle fraktas över till brodern i Tingsryd på något sätt. Bäst kunde detta ske när det inte var helt ljust. Så klockan två på natten begav sig pappa iväg med en grishalva på damcykeln, väl fastgjord ovanför vevhuset. Överenskommet var att bröderna skulle mötas vid Tvillinggrindarna. Platsen är i Kåraböket, [ett äldre namn på häradet] halvvägs mellan Emmaboda och Tingsryd.

Det skulle vara lämplig mötesplats sa man till varandra. Inte precis halvvägs men ändå en lämplig plats för där trodde man inte att polisen brukade hålla till.
Projektet 'halv julgris till Tingsryd' gick s.m.s. vägen. Det berättades om detta under åtskilliga år efteråt - jag tror att båda inblandade var rätt skraja den där transportnatten men glada att det klafffade med den valda mötesplatsen, Klintakroen, i Tvillinggrindarnas närhet.

Svårt är det att finna namnet Klintakroen i våra dagar. När man googlar får man hälsningen: 'Du menade kanske Klintakrogen' och på detaljerade kartor över sydöstra Sverige finns platsen Käsemålen utsatt men icke vare sig Klintakroen eller Klintakrogen. Fastän stället där de fem vägarna möts är intakt och adressen är Strängsmåla i Ljuder väst Långasjö kyrksocken. Detta var tidigare Konga härad och Kronobergs län, numera Lessebo storkommun. Kåraböket som låg i G-län överfördes till Vissefjärda. Se nedan! Numera bestämt Emmaboda kommun, Kalmar län.

Och orten Bogsjö aka Bågesjö finns både i Ljuder och i Långasjö, dvs både i G-län och i H-län. Eriksmåla finns i Ljuder (G-län) men också i Algutsboda (Emmaboda numera dvs H-län). Som nybliven släktforskare måste man hålla sig ajour. Om Anna-Kajsa Börjesdotter är född i Eriksmåla kan det vara det ena stället eller det andra...

gul hor lin

Om Kåraböket, som låg i två län!

Kalmar län kanske försvinner! Länsstyrelsen i Kalmar län kan läggas ner. I stället bildas storlänet Kalmar/Kronobergs län. Detta står i Barometern den 17 okt 2012.

Vissefjärda 446 med regionen Kåraböket

Härad: Södra Möre.
Före 1889 Södra Möre och Konga härad, Kronobergs län.
1889 överfördes sockendelen Kåraböket inkl Vissefjärda från Kronobergs län till Kalmar län,
1937 överfördes Grimmansmåla 1:6 från Algutsboda i Kronobergs län till Vissefjärda (nu Emmaboda) i Kalmar län.
1939 utbröts Emmaboda.
Före 1939 och efter 1962 eget pastorat, däremellan Vissefjärda och Emmaboda.

SEKRETESS 70 år.

gul hor lin

master page

syrener på morgonen

Stockholms skärgård juni 2010

Sandhamns Värdshus

Solros juli 2010

Cykla i skärgården (Svartsö)

150ee

Julafton 2005

Jag skriver om ändringar av ortnamn på julaftonen. Hänvisar till en s.k. blogg, som ibland ser trevlig ut men som jag ännu inte blivit van vid att hantera :)
luntmakaremannen   Ja, jag skrev om Griseboda alias Grisebo alias Åkerby, Konga och Vassmolösa där..... :)

pardon [Husarviken]

God Jul!

local folder content

Back To Top