1923 a7.html Balkan Durand etaine hus.html Obsan ny Mönster h o m eDammen

ASUS   |   dir 2010  |   N e d

Kungsan nyårsdagen 2001 cykelbron i Lissabon Atlantkusten 15 nov 2009 Atlantkusten 15 nov 2009

150.rot

1677_folder_content.html   |   3746_folder_content.html   |   3747_folder_content.html   |   5619_folder_content.html

150.rot

Mossadeq   —   pas folder   —   ray folder   —   ooo

goalkeeper

150.rot

Dammen 2004

Sedan flera år tillbaka har jag och många andra arbetat för att få en förbättring till stånd. Ett återställande av kulturlandskapet omkring Stadsbiblioteket och i Observatorielunden, Obsan populärt kallad. Till den park som fanns t.ex på sextiotalet, med porlande vatten i bäcken och en stor vattenbassäng med plaskande småbarn. Mammorna svalkade sig i sommarhettan i pilträdens skugga. För all del, det var innan MacDonalds kommit till stan. Corso hette stället damals och det var relativt mediokert men ett av mycket få ställen i stan där man kunde få sitta ute och äta sin lunch. Att vandra uppför stigen utmed bäcken var en romantisk upplevelse. Var kanske somrarna förr, de enda riktiga somrarna?

150.rot

Hur man kan försvara sig

Om användning av s.k. konventionella vapen skrev den gamle Plinius:

"I Samosata vid stranden av Eufrat finns ett träsk som frambringar en brännbar gyttja kallad petroleum. Så snart detta kommer i beröring med en fast kropp fastnar det vid denna, och när folk berör det häftar det vid dem när de försöker frigöra sig från det. På så sätt försvarades stadsmurarna då de angreps av Lucullus (i Mitradates krig år 74 f. Kr.).
Trupperna blev brända av sina egna vapen. Vatten får det endast att brinna ännu kraftigare; försök ha visast att elden kan kvävas endast med jord."

"Nafta är av liknande art — detta är namnet på ett ämne som rinner ut som flytande beck i trakten av Babylon och den del av Partien som är belägen i närheten av Astacus. Nafta är nära besläktat med eld, som omedelbart dras till den när den förnimmer naftan. Det var med dess tillhjälp Medea enligt sägnen brände sin medtävlarinna, vars krans tog eld sedan hon nått fram till altaret för att offra."
 (II: 108 i Historia Naturalis)

150.rot

Valid CSS!U p p

150.rot