hor red line

hor red line

porträtt av Wolfare   —  1931 vid vedboden

hor red line

Olivias tvillingar
Sally, Sanfrid, Johan Edvard Nilsson.

Sally, Sanfrid
Tvillingarna Sally, Sanfrid, Olivias barn.

Olga Wolf och två andra flickor
Förmodligen systrar, Olga i mitten

Olga Wolf
Olga Wolf

foto08 Gunnar the foreman
 Gunnar the foreman

mormor
 Carolina Wolf, född Johansdotter (1860)

foto09 morfar ung
 morfar - eller hans yngre bror?

Carl Peter Wilhelm Wolf
 morfar, soldat nr 29 Wolf.

morfar  Wolf
 morfar Carl Wolf, född 1856.

foto10 Olga 1942
  moster Olga - Kalmar 1942

Einar på Sanatorium 1934
  Ett sanatorium i Minnesota 1915.
  En kusin antas - efterforskning pågående.


1931-vedboden
Historiskt foto: mannen med plommonstop och kravatt, min pappa, har nu varit 'hemma' i tio år, men ännu inga barn... Framför sina resp. mammor står Irene Wolf och Ingvar Holm, jämngamla kusiner.

Analys av fotot ovan

Av tio födda 'Wolfare' i Ingatorps socken, Jönköpings län, var vid tidpunkten för fotot - omkring 1931, åtta i livet. Tre av dessa har bilat ifrån Ingatorp och sammanstrålade i Kjesemålen med sin yngsta syster, Anna, 28 år: Olivia 45 år, Edvin 37 år. Olga 32 år. . Fyra av de ännu levande syskonen saknas: Hjalmar och Folke som för länge sen utvandrade till USA samt Gunnar och Einar, som båda arbetar i Helsingborg, Skåne, och därför ävenledes haft svårt att hänga med till denna lilla släktträff i Vissefjärda socken i Kalmar län. Min pappa, Sigfrid Ekström, hade köpt stället Kjesemålen och flyttat in där i september 1925. Sen hade mamma - Anna Wolf, kommit och de hade gift sig den 24 oktober 1930.

Jag utgår från att kortet har tagits av Olivias dotter, Sally. Så har jag tidsbestämt samlingen av folk till någon gång sommarhalvåret 1931. Sally har skrivit namnen nertill på fotografiet - så förståndigt!.
Olivia står längst bak och ser sorgsen ut. Hon har blivit änka två gånger senast 1927. Längst fram står Edvins hustru, Ebba, med dottern Irene, född 1927. Bredvid står Olga Wolf med sonen Ingvar, likaledes född 1927. Olga är gift 20 april 1925 med Melker Holm i Mönsterås - men denne saknas på den här utflykten.
Min mor står lite skymd, bakom Ebba och mannen med plommonstop är min far, Sigfrid. Antar bilen är chartrad av morbror Edvin men kanske Sally är chaufför? Edvin är charkuterist med egen butik i Hjältevad.
Något jag fäst mig vid är att det på den tiden fanns ett högt, fint staket. Det har jag inget minne av - men jag föddes ju inte förrän tre år senare. Min syster Ebba föddes februari 1932 så kanske Anna Ekström född Wolf (min mor) var gravid vid fototillfället? F.ö. så revs vedboden omkring 1960.
Detta skriver jag 93 år efter det fotot tagits, mvh Ejnar Ekström

hor red line

Wolfarna I  —   Wolfarna II —   Wolfarna IV   —   Wolfare som utvandrat

hor red line

Valid CSS!

URL: www.ejnar.se/foto/sally.html
Updated: 2024 07 11
Back to main index page

U p p

hor red line