Fool´s Crusade

170red

Korsfarare

F. Barker om korsfararens mentalitet

Ett utdrag ur Crusades, Encyclopaedia Britannica, 1973

Han kunde slakta alla tills han vadade till fotknölarna i blod och därefter falla på knä på kvällen och snyfta av glädje vid Den heliga gravens altare, ty var han inte röd av Herrens vinpress?

Judarna i Rhenlandet fastnade i denna vinpress som nästan malde dem till döds. Dessutom påverkades de själva av en annan typ av masshysteri: en morbid längtan efter martyrskap. Enligt den hebreiske krönikeskrivaren Solomon bar Simon, allmänt ansedd som tillförlitlig, gav Mainz judar, ställda inför valet mellan att döpas eller dö för pöbelns händer, en förebild för andra församlingar genom att besluta sig för kollektivt självmord:

I en efterliknelse i stor skala av Abrahams beredvillighet att offra Isak slaktade fäder sina barn och äkta män sina hustrur. Dessa handlingar av outsäglig fasa och hjältemod utfördes i den rituella slaktformen med offerknivar vässade enligt judisk lag. Det hände att församlingens främsta skriftlärda, som övervakade denna massdöd, var de sista som lämnade livet för egen hand. ... I masshysterin, helgad av det religiösa martyrskapets glans och kompenserad av den förtröstansfulla tron på belöning i himlen, syntes ingenting betyda något utom att sätta punkt för livet innan man föll i de oförsonliga fiendernas händer och måste träffa det ofrånkomliga valet att dö för fiendens hand eller omvända sig till kristendomen.

När vi går från massaker till torr statistik får vi en grov uppfattning om de judiska samhällenas storlek i Tyskland. De hebreiska källorna enas om 800 offer (i massakrer eller självmord) i Worms och skiftar mellan 900 och 1300 i Mainz. Det måste givetvis ha funnits många som föredrog dopet framför döden, och källorna anger inte antalet överlevande.

Källa: 
Den Trettonde Stammen av 
Arthur Koestler,
sid 190 OCR-skannad som en test
150.red

Upp   |   Ned

150.red
170red

Korsfarare

cpa

DåRARNAS KORSTåG

Denna bok, med förord av Björn Kumm, utkom 2004, Hägglunds förlag, Klavrekultur.

Boken med ISBN=9171231277 tryckt i Serbien-Montenegro - Bara Det!

Bara lite ledsen för mr Hägglund himself som inte längre kan nås här på denna jord. Han dog plötsligen. Han hann inte avsluta det pågående. Jag anade det var något med att han var krasslig, för när jag beställde boken, antydde han detta och hemsidan uppdaterades inte, i slutet av 2005.

bankgolfare
170red 170red

Ned | Upp

Eric Siegels video är en film som borde visas överallt där man talar om landet Afghanistan.
I den svenska [SAK] exempelvis...

An anti-war documentary film

In 1972 Eric Siegel, an early pioneer of video art, set out on an extreme adventure [...]
Allra bäst tycker jag om scenen med nedsågning av alléträd på vägen mellan Herat och Kandahar.

Eric Siegel video

150.red